Connect with us

KOLUMNE

Sašo Koprivec – Pekel na Kočevskem KOLUMNA

Sašo Koprivec

Objavljeno

dne

Pekel na Kočevskem

Se spomnite legendarnega filma iz leta 1986, Hell in the pacific, Pekel na pacifiku je bil, mislim, da preveden naslov. Gre za dva vojaka, eden ameriški, drugi japonski, ki se znajdeta na daljnem pacifiškem otoku sama.

Smrtna sovražnika, ki bi si sicer pognala kroglo v čelo, sta sedaj prisiljena pozabiti na vse, in se soočiti s tem, da sta le dva človeka, ki vsak posamezno ne more preživeti. Le če presežeta sovraštvo in ideološke razlike, bosta preživela. Hja, ne gre enostavno, ne padeta si ravno v objem od sreče, a situacija ju prisili, da sprejmeta kompromis, v dobro obeh. Kot dva skregana brata, ali bratranca, recimo, vsaj mrzla bratranca… Kar se zgodi, postane zgodba, legendarna in poučna. Režiser John Bormann je le postavil kamero na ta otok, ki je beležila dogajanje, če lahko malo poenostavimo. Bistvo je osamljenem v otoku in pičlih možnostih preživetja. V takih pogojih človek lahko preseže sebe in opusti stare vzorce vedenja.

Kočevje ni ravno tak otok, a ima v svojih nedrjih mnogo primernih lokacij za snemanje kakega podobnega filma. Kaj pa igralci? No Lee Marvin in Toshiro Mifune sta svoje že odigrala v tem filmu. Imamo v Kočevju kar nekaj takih nasproti si stoječih parov, tudi trojk, ali celo ekip, ki bi jih bilo potrebno osamiti na kak otok in bi njihovo preživetje bilo odvisno le od tega, ali se lahko med seboj zmenijo. Tisti, ki bi uspeli v tem, bi prišli nazaj, in na ta način dokazali, da bodo lahko v bodoče presegali medsebojne zamere in zares delali v dobro vseh. Tisti, ki se ne bi mogli zmeniti, pa…naj razrešujejo osebne in kvazi politične zgodbe še naprej, a ne na naš račun. Ne več!

PS. Konec filma je za mojo poanto nepomemben in ga ne bom izdal, saj se to ne sme. Gre pač za vojni film, mi pa imamo mir.

Sašo Koprivec

Prikaži več

Oglasi

Trending

Arhiv novic