Connect with us

DRUŽBA

Lani dvajset odstotkov manj kaznivih dejanj

Avatar

Objavljeno

dne

Lani manj kaznivih dejanj kot v letu 2010, več prometnih nesreč, a manj kršitev prometne zakonodaje. Več o delu policije v prejšnjem letu smo izvedeli v poročilu Policijske postaje Kočevje, ki je bilo predstavljeno na 15. redni seji občinskega sveta.

Za varnost na območju občin Kočevje, Osilnica in Kostel trenutno skrbi 109 zaposlenih. Največ dela namenijo varovanju 54 km državne meje, ki je tudi zunanja schengenska meja, mejni kontroli na dveh mejnih prehodih in izvajanju splošnih nalog policije.

V letu 2012 je PP Kočevje v primerjavi z letom 2010 obravnavala 136 kaznivih dejanj manj. Državnemu tožilstvu je podala kazenske ovadbe in poročila v dopolnitev kazenskih ovadb za 544 kaznivih dejanj, kar je za 20% manj kot lani. Razlog temu je poostrena opazovalna služba, veliko sta doprinesli tudi sodelovanje z varnostno službo in postavitev nadzornih kamer v središču mesta. Preiskala je 51,7% vseh kaznivih dejanj, kar je slab odstotek manj kot v prejšnjem letu. Med kaznivimi dejanji s področja splošne kriminalitete se je najbolj zmanjšalo število kaznivih dejanj zoper premoženje, naraslo pa je število primerov kaznivih dejanj zoper življenje in telo ter število lahkih telesnih poškodb.

Lani je bilo obravnavano 4187 kršitev prometne zakonodaje, kar je za 19% manj kot predlani (5163), povečalo se je število prometnih nesreč, a smrtnih žrtev na cestah lani ni bilo. Najpogostejši vzroki prometnih nesreč so bili neprilagojena hitrost, nepravilna stran in smer vožnje, neupoštevanje pravil o prednosti in neustrezna varnostna razdalja.

Državno mejo je na mejnih prehodih prestopilo 534.227 potnikov. Policisti so obravnavali 20% manj kršitev Zakona o tujcih in kar 115% več kršitev Zakona o nadzoru državne meje, povečini zaradi neveljavnih osebnih dokumentov.

Celotno poročilo je na ogled na strani Občinskega sveta Kočevje: http://www.os-kocevje.si/images/stories/15-seja/3%20POROCILO%20o%20delu%20Policijske%20postaje%20Kocevje.pdf

Komandir Policijske postaje Kočevje Matjaž Koprivšek o kaznivih dejanjih v preteklem letu, razlogih za povečanje kršitev Zakona o nadzoru meje in prometnih nesrečah.

Prikaži več

Oglasi

Trending

Arhiv novic