Connect with us

KOLUMNE

Lokalna politika na “državnem” nivoju

Avatar

Objavljeno

dne

Da se tudi v lokalni politiki dogajajo podobne stvari kot na državni ravni, se je jasno pokazalo na zadnji, prekinjeni seji OS.

Priča smo bili podobnim izključujočim “prijemom” tako opozicije kot tudi pozicije, kakršnih smo navajeni iz državnega zbora – z ene strani obstrukcije, nasprotovanje kar počez in sklici “posebnih” sej, z druge pa neupoštevanje kakršnihkoli predlogov nasprotne strani ter želja po nekritičnem sprejemanju vnaprej neopredeljenih reform ali sklepov. Na koncu smo, kot v potrditev podobnosti z dogajanjem v parlamentu dobili tudi grožnjo s predčasnimi volitvami – le da je s tem tu zagrozila pozicija oziroma kar župan sam.

Kot kaže, so vsi pozabili na to, da imamo v Sloveniji proporcionalni volilni sistem, menda prav zato, da se izognemo “zmagovalec dobi vse” principu, ki omogoča vladanje brez kakršnegakoli dogovarjanja in omejitev. Očitno bi si (ravno zaradi tega?) vsi želeli “zmago s 50+”. Dogovarjanje (s komerkoli), kot kaže, ni več v modi, treba je uveljaviti le svoje cilje in načrte.

Da to v Kočevju že dolgo velja za vse strani, je jasno vsakomur, ki je imel priložnost spremljati seje prejšnjih sklicev OS. Nekdanji župan Veber je sicer znal to bolje zakriti oziroma je imel “manj sposobno” opozicijo, kakšnega “tvornega” sodelovanja pa seveda ni bilo.

Osebno še vedno menim, da bi morala biti politika tudi zmožnost dogovarjanja ozirama sprejemanja kompromisov. V nasprotnem primeru namreč vedno najprej “izvisijo” manjše interesne skupine, da o tem, da se tudi volja (včasih zelo pičle) večine uveljavlja selektivno, ne govorim. Vse prevečkrat so namreč najprej na vrsti raznorazni “podporniki”, ki jim je pač treba poplačati pomoč med predvolilno kampanjo.

Vsakokratna oblast seveda sveto zatrjuje, da niti slučajno ne počne tega – tudi sedanja. Zaenkrat se glede tega ne morem opredeliti, saj je svoje delo šele dobro začela. A že to, da se pred dvemi meseci pri nekem zbiranju ponudb ni zmogla odločiti za bistveno ugodnejšo od dveh ponudb (morda zato, ker ta ni prišla “s prave strani”), me ne navdaja z optimizmom.

Bojan Marinč

Mnenja in stališča avtorja ne odražajo mnenj in stališč uredništva in za njih ne odgovarjamo.

logo_150x150Kolumne na TvKočevje.si

Prikaži več

Oglasi

Trending

Arhiv novic