Connect with us

KOLUMNE

Kolumna-Le kje je pamet?

Avatar

Objavljeno

dne

To namreč najbolj pogrešam v vsem tem cirkusu okoli pokojninske reforme – tisto čisto navadno, preprosto kmečko pamet, ki zna sešteti vsaj dve in dve.

Naj najprej povem, da sem nasprotnik pokojninske reforme. Tako kot sem tudi nasprotnik nenehnega zniževanja cene delovne sile, ki ga vse bolj agresivno vsiljuje podivjani kapitalizem.

Najbolj naravno je, da reformi nasprotujejo tudi vsi tisti, ki bodo v naslednjih treh, štirih letih izpolnili pogoje za upokojitev. V tem jih podpiram in menim, da je celo njihova dolžnost, da zaščitijo svoje interese in glasujejo proti. In kot kažejo ankete, si bodo po nedeljskem referendumu lahko oddahnili.

Zanimivo pa bo videti obraze vseh tistih, ki morajo “do penzije” delati dlje ali pa sploh še niso začeli delati, pa bodo na referendumu glasovali proti reformi. Kako se bodo počutili, ko bodo ob novem reformnem predlogu nove vlade čez nekaj let (v SDS omenjajo leto 2015) videli, da bodo morali delati še dlje in/ali za še manjšo pokojninsko osnovo, kot je bilo predvideno pri tej reformi?

Slovenija je namreč neločljivo vpeta v svetovna dogajanja, ki so pač takšna kot so. In čez štiri leta bo morala biti po trenutnih trendih delovna sila še cenejša – danes menda lovimo Slovaško, takrat pa bomo Romunijo ali kaj takega. In denarja za pokojnine bo (ob več upokojencih) še neprimerno manj.

Saj se pravzaprav vsi strinjajo, da je reforma potrebna – strokovnjaki, gospodarstveniki, politične stranke in celo sindikati. Le da eni zelo aktivno delajo na tem, da reforma “pade”.

Jasno je, da je dolžnost sindikatov, da si izborijo čimboljše (možne) pogoje za upokojevanje delavcev. Toda ne razumem, kako so lahko prišli v sedanjo situacijo, ko se obeta nekajletna “zamrznitev” pokojninskega sistema, ki očitno ni dovolj “vzdržen” za sedanje razmere. Si morda obetajo blažje reforme in lažja pogajanja z naslednjo vlado?

Še manj razumem stranko SDS, ki je postala glavni nasprotnik pokojninske reforme. Ob tem, ko se jim povsem realno obeta vodenje naslednje vlade, nasprotujejo sprejetju reforme, ker se jim zdi, da premalo prihrani. Kot da je ne bi mogli spremeniti ali dodelati, ko bodo na oblasti! In kot da se ne zavedajo, da bo morala biti ob nesprejetju sedanje “njihova” reforma že zaradi časovnega zamika še dosti bolj radikalna, da ne rečem brutalna.

Morda pa so pravi razlogi za nasprotovanje drugačni. “Pokojninskega sistema, ki ga Slovenija sicer potrebuje, ne more in ne sme sprejeti takšna vlada kot je Pahorjeva.”, lahko preberete v enem od prispevkov na njihovi spletni strani(http://www.sds.si/news/9016).

Če svoje videnje dogajanje ponazorim “po kmečko”: kot če bi nekomu, ki poskuša danes do polovice zapreti pipo, skozi katero odteka vsebina rezervoarja, to striktno preprečil samo zaradi tega, da bom JAZ tisti, ki bo (svečano) zaprl pipo, ko pride moj čas. Koliko bo medtem steklo iz rezervoarja in kaj bo v njem ostalo, pa me ne briga.

Zato bom v nedeljo (sicer s stisnjenimi zobmi) obkrožil ZA.

Bojan Marinč

Mnenja in stališča avtorja ne odražajo mnenj in stališč uredništva in za njih ne odgovarjamo.

Sorodne vesti:

bojan_kolumna Kolumna: Bojan Marinč-Glas cerkve?

bojan_kolumna Kolumna: Bojan Marinč-Granitne kocke za Arbitražni sporazum.

bojan_kolumna Kolumna: Bojan Marinč-Je Pogačnik odstopil prezgodaj?

logo_150x150Kolumne na TvKočevje.si

Prikaži več

Oglasi

Trending

Arhiv novic