Srečanje predsednika Slovenije in Avstrije s predstavniki nemško govoreče etnične skupine

Avtor TV Kočevje , . objavljeno v Družba

Bodo nemško govoreče skupine lahko pridobile status avtohtone manjšine?

Prejeli smo pritožbo in zahtevo za popravek:

Kulturno društvo nemško govoreče mladine
Občice 9
8350 Dolenjske Toplice

Kočevje, 9.9.2013

Tv Kočevje
Trg Zbora odposlancev 62
1330 Kočevje

PRITOŽBA NA PRISPEVEK "SREČANJE PREDSEDNIKA SLOVENIJE IN AVSTRIJE Z PREDSTAVNIKI NEMŠKO GOVOREČE ETNIČNE SKUPINE"

Spoštovani,

Naj se najprej predstavim. Ime mi je Vito Ofak in sem predsednik Kulturnega društva nemško govoreče mladine. Društvo smo ustanovili mladi potomci Nemcev/Staroavstrijcev,ki prihajamo iz Kočevske, Kranjske in Štajerske. Naši člani so tako kočevski Nemci, kot Kranjski in Štajerski Nemci/Staroavstrijci. Razmerje je uravnoteženo. Naša organizacija je članica Zveze kulturnih društev nemško govoreče etnične skupnosti v Sloveniji. Ta krovna organizacija zajema pet društev in sicer:

Kulturno društvo nemško govorečih žena Mostovi (Veronika Haring 040 160 948)
Društvo Kočevarjev staroselcev (Avgust Gril 030 660 500)
Kulturno društvo Celje ob Savinji (Andrej Ajdič 031 757 797)
Internacionalno društvo Svobodni most (odvetnik Dušan Ludvik Kolnik)
Kulturno društvo nemško govoreče mladine (Vito Ofak 051 321 507)

Vsi našteti smo bili 1. septembra v Kočevju v Šeškovem domu in bili prisotni na sestanku z njegovo ekselenco predsednikom Borutom Pahorjem in z njegovo ekselenco, zveznim predsednikom Republike Avstrije Heinz Fischerjem. In vsi našteti smo sodelovali v kulturnem programu, ki se je odvijal po sestanku. Prav vsi zgoraj omenjeni smo izjavili zahtevo po PRIZNANJU naše narodne skupnosti kot avtohtone manjšine. se pravi, 5 (!!!) društev je zahtevalo to priznanje. Na podlagi tega, se naše društvo pritožuje, saj v članku niste niti omenili ostalih treh društev, ki so bili prisotni na omenjenem dogodku in zahtevali priznanje manjšine. Iz vašega prispevka je razvidno, da naj bi status avtohtone manjšine zahtevala samo jaz in gospod Gril, kar je zavajujoče in laž.

Pri tem naj še poudarim, da Društvo Peter Kosler, Zavod za ohranitev kulturne dediščine Moschnitze Mošnice in Zavod za ohranitev kulturne dediščine Nesseltal Koprivnik, sami sebe URADNO ne deklarirajo kot pripadnike nemško govoreče skupnosti (etnične) v Sloveniji. Osebno nimamo nič proti njim, sporočiti le želimo, da med nami obstaja bistvena razlika.
Njihova društva skrbijo za ohranjanje kulture naših prednikov in ne za ohranitev NEMŠKE ETNIČNE SKUPNOSTI. Zato je sporno, da njih predstavljate kot predstavnike narodne skupnosti, ker tega nimajo nikjer zapisanega, niti se nikoli niso izrekli za pripadnike nemško govoreče manjšine. Kako se lahko gospod Matko, ki po rodu oz. narodni pripadnosti sploh ni Nemec distancira od neke teme, ki je namenjena nemški narodni skupnosti? Pa to je bizarno! Zato vas prosimo in zahtevamo, da omenjeni prispevek popravite oz. dopolnite, ker je zavajajoč. Zahtevo po priznanju je ZAHTEVALO, vseh 5 zgoraj omenjenih društev.

Enako napako je storila revija Mladina. Tudi njo smo opozorili kot vas in nazadnje, je revija Mladina morala dopolniti svoj prispevek, saj drugače bi se kot organizacija obrnili na PRISTOJNE INSTITUCIJE. Enako bomo bili prisiljeni storiti v tem primeru, če ne boste popravili oz. dopolnili prispevka.

Dopolnjen članek v Mladini, pred našo pritožbo moje in Grilove izjave ni bilo.

http://www.mladina.si/147944/organizacije-za-ohranitev-kocevarske-kulture-se-distancirajo-od-grilovih-izjav/

Hvala za razumevanje

S prisrčnimi pozdravi,
Vito Ofak, predsednik KDJ

Teden prej pa smo prejeli tale dopis:

 

Ostale novice tega tedna

Celotni tedniki