V Kočevju je spet gorelo…

, . objavljeno v Trn v peti

pisma_gledalcevPrejeli smo pismo gledalke.

 


 

 

 

Nisem mogla verjeti svojim očem.

Veliko vprašanj se mi vrti po glavi. Preveč.

V Kočevju je spet gorelo…
Noč. A ne kot vsaka.
Noč iz sobote na nedeljo.
Kot vsaka v Kočevju.
Prevračanje košev za smeti, zažiganje zabojnikov na ekoloških otokih, razbijanje in razgrajanje pred vrati Srednje šole Kočevje, splošno uničevanje… Prestopništvo mladoletnikov kot starejših vrstnikov. Vandalizem. Žal stalnica v Kočevju.
Uničevanje družbenega imetja v Kočevju prestopa vse meje in »na glas kriči«, da je v Kočevju nekaj hudo narobe.
V noči na nedeljo (3. -4.9.2011) je zagorelo v Gaju. Vandal, najverjetneje skupina le teh, se je z ognjem spravila na razstavo »Na pomoč! Gasilstvo na Kočevskem«, ki jo je Pokrajinski muzej Kočevje pripravil in otvoril 18. junija 2011. Pripravil jo je v skladu s svojim delom, v čast kočevskemu gasilstvu ter v predolimpijskem času pomembno obogatil tako olimpijsko dogajanje kot naše mesto Kočevje. Zgorelo je devet od skupno 21 tabel, ki so predstavljale 130 letno zgodovino gasilstva na Kočevskem.
Ko sem zagledala ogorele kozolčke, požgane manjkajoče table sem stopila s kolesa. Nisem mogla verjeti svojim očem.
Toliko truda, strokovnega dela zaposlenih v Muzeju, toliko podpore pri uresničevanju idej in izvajanju najrazličnejših projektov iz strani Občine Kočevje,vsa vložena finančna sredstva ter na tisoče ur prostovoljnega dela gasilk in gasilcev za družbeno dobro…Vse to in še več tem ljudem ne pomeni nič. Še manj. Uničevanje družbene in druge lastnine je zanje dokazovanje samega sebe.
Vandalizem, s katerim se soočamo v Kočevju na vsakem koraku, je odsev duha ljudi, ki to brezsrčno počno. Ni dvoma, da je osnovna celica – družina močno poškodovana. Sploh obstaja? Očetje in matere, kje ste? In kje inštitucije: Policija, Center za socialno delo, šole, trgovine in lokali, ki z vso odgovornostjo in preračunljivostjo opijate mladoletne?
Kočevje, občanke in občani Vas prosimo za pomoč. Med poštene ljudi v Kočevju počasi prihaja strah, ljudje ne odobravajo, ljudje so jezni, a postajajo tiho in stojijo za zaprtimi okni in vrati. Le te vse pogosteje zaklepajo. Zakaj? Čemu? Ali je to pošteno?
V Kočevju se bomo morali odločiti kako želimo živeti – se skrivati in trepetati pred prestopniki, opitimi in agresivnimi posamezniki ali odločno reči, da temu ne sme biti tako.
Najprej bo potrebno priznati, da Kočevje ima problem. Najbrž večjega kot si mislimo. O njem, njih je potrebno spregovoriti. Na glas. Potrebno je pričeti iskati rešitve in jih izvajati. Neaktivnost  in sprenevedanje vseh nas, vključno z vsemi pristojnimi inštitucijami, le priliva na ogenj vandalizma in kriminala in ruši vrednote poštenega, pozitivno naravnanega sveta. Zato pozivam vse, predvsem vse pristojne inštitucije, da stopimo skupaj ter povezani aktivno pričnemo reševati problematiko vsesplošnega uničevanja v Kočevju. Verjamite, veliko nas je, ki si želimo, da bi bila pravila za vse enaka. Še več nas je takih, ki si želimo živeti mirneje, varneje in bolj človeka vredno kot danes živimo v Kočevju.

Tina Kotnik

{gallery}galerija/pozigalci{/gallery}

Fotografije: TVKočevje.si

Ostale novice tega tedna