Čudoviti kočevski podzemni svet

Avtor Petra Šolar , . objavljeno v Turizem

Onesnaena_brezna_150

Ste se že kdaj odpravili na sprehod v gozd, po manj kot desetih minutah hoje pa je vaše misli in idiličen prizor zmotil pogled na kupe smeti? A so divja odlagališča na kočevskem površju le del veliko večjega problema.  Ekološka bomba se pravzaprav skriva pod zemljo! Jamarji in gozdarji v kočevskem kraškem podzemlju vedno znova odkrivajo drobovino, živalska trupla, nevarne odpadke, gospodinjske odpadke … in celo dele avtomobilov. Tokrat smo odšli le k dvema onesnaženima breznoma … in že pogled z vrha je bil katastrofalen.

 

Z belih strmin smučišča Izver

Avtor Petra Šolar , . objavljeno v Turizem

IzverNa ogromnem območju od Kolpe do Barja že več kot desetletje deluje le eno smučišče, ki vsako leto privablja smučarje od blizu in daleč. O pomanjkanju smučišč v jugovzhodnem delu Slovenije priča dejstvo, da na smučišču Izver v Sodražici smučajo tudi ljubitelji belih strmin iz Hrvaške. Urejene proge, ugodnih vstopnic in toplih napitkov, s katerimi se okrepčajo odrasli in otroci, pa ne bi bilo, če ne bi bilo prizadevnih članov Smučarskega kluba Sodražica. Ekipa TV Kočevje je preverila utrip tik pred zaključkom letošnje smučarske sezone.

Bogata zgodovina, klavrna sedanjost

Avtor Petra Šolar , . objavljeno v Turizem

Smucisce_DV_150Smučišče v Dolgi vasi ima večino pogojev, zaradi katerih bi lahko bilo največje smučišče na območju od Kolpe do Barja. A mu manjka bistven pogoj - dober lastnik. Zato je smučišče, ki so ga s trdim delom, odpovedovanji in prispevki kočevskih podjetij zgradili pred približno štirimi desetletji, zdaj zaraščeno, po njem se pasejo krave. Se bo njegova usoda spremenila? O tem in zgodovini smučanja na Kočevskem v TV-prispevku.

Ribniški semenj

Avtor Žarko Nanjara , . objavljeno v Turizem

semenjRibničani po svetu s suho robo trgujejo že od leta 1492, ko jim je cesar Friderik III. izdal dovoljenje za prodajo lesenih izdelkov po sosednjih deželah. Tradicijo skušajo ohranjati še danes, na 35. ribniškem sejmu so obiskovalci lahko izbirali med petstotimi stojnicami. Več v TV prispevku.

Pojedli so več kot 100 kilogramov fižola

Avtor Petra Šolar , . objavljeno v Turizem

FIZOLCKI_150 Hrovačani so za okrog 40 različnih fižolovih jedi porabili več kot 100 kilogramov vsestransko uporabne stročnice in več dni priprav, obiskovalci pa so kulinarične specialitete snedli v par urah. Praznik, posvečen avtohtoni sorti fižola, ribn'čanu, je tudi letos uspel. Več v TV-prispevku.

Od Fare do Dola

Avtor Jure Bradeško , . objavljeno v Turizem

kolpa12Kočevarji imamo Kolpo radi. Lepa je in čista, njena zelena soteska nas pomirja, voda pa nas v vročih dneh prijetno osveži. Vsakič znova pa nas razočara dejstvo, da razen narave tam ni ničesar. Obiskovalci si ne morejo privoščiti osvežilne pijače, če je niso prinesli s sabo, saj ni trgovine in ne gostinske ponudbe. Turističnih kapacitet ni, ker tudi infrastrukture ni. Tisti, ki se poskušajo ukvarjati s turizmom, pa ne morejo preživeti s sezono, ki traja manj kot dva meseca in so razočarani nad oblastjo, ki zanje nima posluha. Več v TV prispevku.

Srednjeveški vikend

Avtor Žarko Nanjara , . objavljeno v Turizem

viteziMorebiti se komu zdi, da so časi viteštva in junaških dejanj že mimo, a nekateri v srednjem veku še danes najdejo navdih. Minuli vikend smo imeli priložnost obiskati srednjeveško prireditev, ki jo je pripravilo več kočevskih navdušencev nad srednjim vekom. Več v TV prispevku.

Živeti z gozdom

Avtor Naročena objava , . objavljeno v Turizem

ziveti_z_gozdom_150

Z razstavo Živeti z gozdom, Gozdnogospodarsko območje Kočevje in pripadajočim katalogom se Pokrajinski muzej Kočevje med prvimi vključuje v Mednarodno leto gozdov 2011, ki ga je pod geslom Gozdovi za ljudi razglasila Generalna skupščina Združenih narodov. Razstava s panoji, razstavljenimi predmeti in ambientalnimi postavitvami predstavlja zgodovino gozdarstva in uporabe gozdnih dobrin s poudarkom na naravovarstvenem vidiku.

Željnske jame

Avtor Jure Bradeško , . objavljeno v Turizem

zeljnske_jameŽeljnske jame so na seznamu najpomembnejše naravne dediščine Slovenije in z odlokom Občine Kočevje razglašene za naravni spomenik lokalnega pomena. Željnske in ostale kraške jame na kočevskem prav gotovo predstavljajo turistični kapital, vendar pa se zdi, kot da nihče ne ve prav dobro, kaj bi z njim.

Ta pravi kostelski čušpajs

Avtor Petra Šolar , . objavljeno v Turizem

upajs_150 Na zelenici pred obnovljeno domačijo je v devetih kotličkih brbotalo in omamno dišalo. Okrog vsakega se je smukala gruča ljudi, skoraj ves čas je nekdo nekaj rezal, nekdo mešal, nekdo preverjal plamen. Prizor, ki smo mu bili v Selu pri Kostelu priča minuli petek, je bil iz petega tekmovanja v kuhanju kostelskega čušpajsa. Če ne veste, kaj je čušpajs in kdo skuha najboljšega, si oglejte TV-prispevek.

Ribniško pivo

Avtor Petra Šolar , . objavljeno v Turizem

malopivo

O neizmerni domišljiji človeškega duha in pestrosti receptov (ki ju je pogojevalo geografsko okolje) priča množica sestavin: kaljena pšenica, ječmen, med, ječmenov slad, cimet, dateljni, prežvečena koruza, korenina manioka, mak, konoplja, žafran, trave, ingver in brinje. Govora je o najmanj osem tisočletij stari pijači - pivu.

Nekoč kaznovanje, zdaj praznovanje

Avtor Petra Šolar , . objavljeno v Turizem

Pranger_Predgrad150V bližini prangerja, ki je nekoč služil kaznovanju tistih, ki so bili obsojeni zaradi manjših prekrškov, npr. kraje, prešuštva, krivolova in tihotapljenja, je od 16. do 17. julija potekala dvodnevna prireditev Pranger-Predgrad. Z njo skušajo v kočevski občini izpostaviti srednjeveško zgodovino Poljanske doline in vsaj za en dan obuditi preteklost.

Odličnost z napako

Avtor Petra Šolar , . objavljeno v Turizem

kolpaSlovenska turistična organizacija je reki Kolpi podelila naziv Evropska destinacija odličnosti (European Destinations of Excellence = EDEN). Destinacija reke Kolpe je s produktom 'Kolpa. Dotakni se zgodbe.' premagala Bohinj, Idrijo, Šaleško dolino in območje med Pohorjem in Bohorjem.
A dolgo območje ob Kolpi (od Osilnice do Metlike) kljub laskavemu nazivu ni odlično v vseh pogledih. Zakaj, si oglejte v TV-prispevku.

Ostale novice tega tedna