ČOLNARJENJE PO KOLPI

Avtor Nastja Gorjup , . objavljeno v Kolpa - No Border River

Ena najbolj neokrnjenih rek na Slovenskem, ki ponuja številne možnosti za čolnarjenje z rafti, kajaki, kanuji, kopanju in uživanju v neokrnjeni naravi je naša njajužnjejša mejna reka Kolpa. Po pokrajini jo  lahko uvrstimo med najlepše Slovenske reke.  Je  dokaj mirna, zato je več kot primerna za tiste, ki si želijo bolj umirjenega čolnarjenja ter opazovanja bujne zelene narave. V vsej svoji dolžini nam ponuja obilico veslaških užitkov.

Najbolj zanimivih je dvajset kilometrov med Osilnico in Brodom na Kolpi, s povprečnim štiri procentnim padcem.  Med čolnarjenjem ali raftingom lahko vidimo različne naravne znamenitosti -  jamo Kobiljačo,  živali, ki so si ob njej poiskale dom številne redke ter ogrožene ptice, še zlasti tiste, ki so vezane na vodo. Pri vasi Miliči tako gnezdi okoli dvajset parov sivih čapelj. Omeniti je potrebno tudi vidro, ki sodi med najbolj ogrožene evropske sesalce. O neokrnjenosti narave kažejo zadnje raziskave, saj je odkrito kar šestindvajset vrst avtohtonih rib v reki Kolpi. Užitek je  v miru in neokrnjeni naravi, saj večji del reke Kolpe teče po Krajinskem parku Kolpa. Najprimernejši čas za veslanje je do pozne pomladi, kasneje pa po dežju, na katerega reka hitro reagira. Naša najjužnejša lepotica je zelo primerna za rafting, ki je zelo priljubljena oblika čolnarjenja predvsem med skupinami  od šest do trideset oseb.Tudi za tiste, ki še niso okusili reke Kolpe in imajo določen strah pred vodo ponudniki čolnarjenja priporočajo spust z raftom v spremstvu izkušenega vodiča. Ponudniki čolnarjenjenja najpogosteje priporočajo naslednje odseke: Osilnica – Brod, Brod – Stari trg, Stari trg – Vinica, Vinica – Metlika. Na Kolpi se lahko resnično sprostimo in uživamo v neokrnjeni naravi bogati z živalmi in rastlinami.

RAFTING

Za rafting je priporočljivo obleči  neoprenske obleke, copate, rešilni jopič, čelado ter anorak. Začne se nepozaben ter rekreativen  izlet, odvisno od vodostaja reke. Rafting je razburljiva, mokra, divja in skupinska zabava na reki. Seveda pa morate upoštevati, da kot v vsakem ekstremno avanturističnem športu obstojajo tudi nepredvideni riziki tveganja. Vse to pa je tudi je razlog, da se nekateri ukvarjajo z raftingom. Dokler ste v raftu na reki, poslušate vodnika rafta in upoštevamo določena pravila obnašanja, se ni česa bati. Obstaja možnost opeklin od sonca, udarnin ter zlomov. Nikakor pa ne gre precenjevati svojih sposobnosti, da se nam ne zgodi kaj hujšega.

KANU

V kolikor ste že bili na raftu in želite nekaj več je kanu outsider prava stvar za vas. V športnih centrih je poskrbljeno da dobite vso potrebno opremo, se odpeljete na start, prisluhnete vodniku, ki razloži tehniko veslanja in vas pouči o morebitnih nevarnostih. Sledi približno tri ure vožnje po kanjonu reke Kolpe. 

KAJAK

Za tiste pogumnejše, ter vse, ki si želijo doživeti pravi stik z vodo, vam priporočajo kajak. Ker gre za zahtevnejšo vožnjo vam vodnik - inštruktor na mirni vodi razloži tehniko veslanja, pokaže kaj narediti v primeru preobrata, kako se zaustaviti v protitoku itd. Sledi razburljiv spust, ki traja okoli tri ure oziroma okoli deset kilometrov. Priporočljivi meseci za kajak so junij, julij in avgust.

MINI RAFTING

Spusti z mini raftom so najbolj priljubljena oblika čolnarjenja po Kolpi. Spusti skozi jezove z mini raftom so posebno doživetje, ki ga bo obvladal vsak veslač začetnik. Mini raft je pomanjšan raft izdelan za dve oziroma tri osebe. Je izredno stabilen, lahko vodljiv, ima veliko prostora za prtljago in zaradi teh lastnosti zelo varen. Za  večdnevna čolnarjenja po reki Kolpi je ta čoln najbolj priljubljena oblika in je že pred mnogimi leti je prevzel primat kanuju.

POT PO ZELENI KOLPI

Čolnarjenje po Kolpi od Fare do Metlike - ena najbolj neokrnjenih rek na Slovenskem, ki ponuja številne možnosti za čolnarjenje z rafti, kajaki, kanuji, kopanju in uživanju v neokrnjeni naravi. Vstopno-izstopne točke: Fara, Brsnik, Žaga, Lobič, Žlebe, Dol, Prelesje, Kot, Srednji Radenci, Breg, Damelj, Vinica, Preloka, Žuniči, Adlešiči, Podbrežje, Griblje, Krasinec, Podzemelj, Otok, Primostek, Kamp Breza (Metlika), Rosalnice in Božakovo.

Zgornjekolpska vodna pot je adrenalinski izlet po kristalno čisti reki Kolpi. Lahko jo preveslamo v raftu, kajaku ali kanuju. Poleg vožnje v čolnu, lahko izlet izkoristimo za kopanje in potapljanje. Pot se začne v Osilnici oz. kot domačini rečemo »pri Starih malnih«, kjer je vstop v rečno strugo. Od tukaj se spuščamo po relativno mirni Kolpi do vasi Ribjek, kjer nas presenetijo prve brzice, nato pa se reka zopet umiri. Ob spustu mimo vasi Ložec lahko opazujemo prekrasno Loško steno, ki se dviguje nad vasjo.  V vasi Grintovec je čez reko viseči moč in tisti najpogumnejši lahko tukaj predstavijo svoja skakalna znanja, saj je globina vode pod samim mostom kar sedem metrov. Pot nadaljujemo in hkrati uživamo v občudovanju neokrnjene narave do naslednje postaje - »Na gričku« v Bosljivi Loki, kjer se raftarji ponovno zabavajo ob skakanju s postavljenega mostička ali imajo postanek za malico in počitek. Do Mirtovičev in naprej do Srobotnika ob Kolpi je veliko brzic in nekatere predstavljajo za raftarje velik izziv. Predvsem tiste pred samo vasjo Srobotnik ob Kolpi so zanimive, saj velikokrat dodobra namočijo udeležence spusta ali jih celo prevrnejo. Brzice nas spremljajo vse do Kuželja, ki ga bomo prepoznali po mostu, ki povezuje Kuželj na slovenski in Kuželj na hrvaški strani.  Od tu naprej se Kolpa razširi in malce umiri. V nadaljevanju naš čaka še en večji podvig in sicer spust čez obnovljen jez v Gustem Lazu. Potem pa veslanje mimo mejnega prehoda Petrina - Brod na Kolpi proti Fari, kjer se vodna pot konča. Vstopno-izstopne točke: Osilnica – Ribjek – Ložec – Grintovec pri Osilnici – Bosljiva Loka – Mirtoviči – Srobotnik ob Kolpi – Kuželj – Grivac – Petrina – Pirče – Vas – Fara.

Logo web2