Kako izgleda izvir Kolpe

Avtor Mladi v akciji , . objavljeno v Kolpa - No Border River

Kolpa je državna mejna reka, ki 118 km loči Slovenijo in Hrvaško. Izvir se nahaja v narodnem parku Risnjak na Hrvaškem, po 5 km pa se ji pridruži levi pritok Čabranka. Skupno je Kolpa dolga 294 km, nato pa se pri Sisku na Hrvaškem  izlije v Savo, zatem pa odteka približno 1500 km daleč v Črno morje.

Kraški izvir Kolpe je okoli 200m dolgo in do 50m široko smaragdno jezerce med pobočji Risnjaka pod vasjo Razloge v Gorskem kotarju, imenovano tudi Kupeško jezero.Večji levi pritoki so Čabranka, Lahinja, Kupčina in Odra. Večji desni pritoki pa so Kupica, Dobra, Korana, Velika Utinja, Trepča in Glina. Na pot smo se podali na lepo sobotno jutro. Do Osilnice smo se iz Kočevja pripeljali v 40 min, zatem pa  smo prečkali mejni prehod Zamost  in se zapeljali na izhodišče ob sotočju Čabranke in Kolpe. Ob narmalnem tempu smo v eno smer hodili malo več kot eno uro.  Pot je zložna, prijetna in zelo lepo ohranjena, pa tudi kakšnega večjega  napora skorajda ni. Lep izlet je popestrilo še prijetno septembrsko kopanje v reki, ki pa je imela za ta letni čas presenetljivih 22 stopinj. Po osvežitvi smo se polni vtisov odpravili domov. Skupni sklep je bil: »Še bomo prišli«.

Logo web2

Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije. Vsebina publikacije je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.