No Border River

Avtor Kolpa akcija , . objavljeno v Kolpa - No Border River

Border river Kolpa which runs through the Kolpa valley,  devides the territory between two countries but it doesn't devide  two nations. On the contrary, it unites them. There are only a few differences between youngsters on both sides of the river. Their way of thinking, interests and goals are very similar. Slovenia and Croatia each have their own language, but the speech in the Kolpa valley  is almost the same, since bothe nations have a long, common history in the same country. The border could also not devide history, beauty and attractions on both sides.

S kolesom po poteh reke Kolpe

Avtor TV Kočevje , . objavljeno v Kolpa - No Border River

S kolesi sva se odpravila od izvira reke Čabranke, Čabra do Osilnice, kjer se s Kupico izliva v eno in edino Kolpo. Pot naju je nadalje vodila po slovenski strani do Metlike, kjer sva preko Ozlja, Karlovca, Gline in Petrinje prišla na najin končni cilj Sisak. Tu se Kolpa izlije v reko Savo. Čeprav zares končnega cilja nisva dosegla, nama za pot ni bilo niti kanček žal. 

Zeleni vir - naravni rezervat tik ob slovensko-hrvaški meji

Avtor Mladi v akciji , . objavljeno v Kolpa - No Border River

Rezervat Zeleni vir, ki je tudi priljubljena turistična in izletniška točka, leži v Primorsko-goranskoj županiji pod naseljem Planina Skradska v bližini Skrada na nadmorski višini okoli 320 m. Okoli potoka je speljana planinska pot. V rezervatu se nahaja 800 metrov dolg kanjon Vražji prolaz in jama Muževa hižica ter sedemdesetmeterski slap.

Obkolpske pešpoti

Avtor Mladi v akciji , . objavljeno v Kolpa - No Border River

Pohodništvo je najlažja in nezahtevna oblika rekreacije. Vse kar potrebujemo so športna oblačila, udobni pohodniški čevlji ter plastenka vode. Prav tako je primerno za vse ljudi, ne glede na starost ali kondicijo. Vse kar moramo narediti je izbrati si primero pot, na kateri bomo uživali. Zato se ljudje odločamo za to vrsto športa, saj je čar ravno v tem, da smo neposredno povezani z okolico. Uživanje ob žvrgolenju gozdnih ptic, šumenju reke Kolpe, ko se oči spočijejo ob pogledu na pragozd, ki je na drugem bregu reke...

ČOLNARJENJE PO KOLPI

Avtor Nastja Gorjup , . objavljeno v Kolpa - No Border River

Ena najbolj neokrnjenih rek na Slovenskem, ki ponuja številne možnosti za čolnarjenje z rafti, kajaki, kanuji, kopanju in uživanju v neokrnjeni naravi je naša njajužnjejša mejna reka Kolpa. Po pokrajini jo  lahko uvrstimo med najlepše Slovenske reke.  Je  dokaj mirna, zato je več kot primerna za tiste, ki si želijo bolj umirjenega čolnarjenja ter opazovanja bujne zelene narave. V vsej svoji dolžini nam ponuja obilico veslaških užitkov.

S kolesom ob Kolpi

Avtor Mladi v akciji , . objavljeno v Kolpa - No Border River

Kolesarjenje ob Kolpi je zagotovo nepozabno doživetje, saj narava ter mehak zrak napolnijo telo z energijo. To je odlična izbira rekreacije bodisi na dopustu ali namensko. Na voljo imamo veliko kilometrov cest in poti, od Osilnice pa vse tja do Metlike. V tokratnem članku se bomo osredotočili na južni del Slovenije, Kolpe z okolico ter pregledali kaj kolesarjem nudi ta naša neokrnjena dežela.

Kako izgleda izvir Kolpe

Avtor Mladi v akciji , . objavljeno v Kolpa - No Border River

Kolpa je državna mejna reka, ki 118 km loči Slovenijo in Hrvaško. Izvir se nahaja v narodnem parku Risnjak na Hrvaškem, po 5 km pa se ji pridruži levi pritok Čabranka. Skupno je Kolpa dolga 294 km, nato pa se pri Sisku na Hrvaškem  izlije v Savo, zatem pa odteka približno 1500 km daleč v Črno morje.